SPRAWOZDANIE PREZESA Z DZIAŁALNOŚCI OSP KĄTY ZA 2012 r.

walne-zebranie-osp-katy-2013-9Jak co roku, nadszedł czas podsumowania. Zacznę od przypomnienia pewnego faktu, który miał miejsce na poprzednim Walnym Zebraniu, kiedy to Wójt przyznał naszej Jednostce nagrodę pieniężną w wysokości 15 tys. zł za zasługi sportowe i szkoleniowe w 2011 r. (m.in zwycięstwo na Powiatowych Zawodach Sportowo - Pożarniczych). walne-zebranie-osp-katy-2013-10Pieniędzmi tymi opłaciliśmy materiały budowlane użyte przy remoncie pomieszczeń, instalacji sanitarnej i centralnego ogrzewania wykonanych głównie w 2011 r, dokończonych w styczniu i lutym 2012.

Na ubiegłorocznym zebraniu przedstawiałem dokładne sprawozdanie z tych prac, przypomnę tylko, że wszystkie prace wykonaliśmy własnymi siłami. Krótko na kilku zdjęciach przedstawię ich przebieg.

W 2012 nie planowaliśmy jakichś większych robót, ale jak to zwykle bywa to życie pisze scenariusze. Jak już naczelnik wspomniał w garażu naszej remizy stanął nowy samochód. Myślę że dla naszej Jednostki to historyczna chwila.

Chciałbym podziękować za okazaną pomoc Wójtowi, Przewodniczącemu Rady Gminy, całemu Zarządowi Gminnemu z prezesem Januszem Piwonim na czele za przychylność oraz druhom z innych Jednostek, którzy zgodzili się na przeznaczenie ekwiwalentu za pracę strażaków w akcjach ratowniczych za 2012 rok. Dziękuję, także Komendantowi Gminnemu Piotrowi Olesiowi, który pomógł włączyć ten samochód do podziału bojowego. Dziękuję naszemu Radnemu za doglądanie prac u lakiernika, a szczególnie za załatwienie niskiej ceny za ich wykonanie.

Żeby star stanął w garażu naszej remizy w sensie dosłownym okazało się nie takie proste. Po pierwszych przymiarkach było wiadome, że trzeba pogłębić garaż. Prace z tym związane wykonane zostały głównie we wrześniu, a odwodnienie dokończone w październiku. Najpierw pocięta i rozbita została wylewka, wykopano i wywieziono ziemię, następnie ułożone zostało odwodnienie pod wylewką, wykonana została belka zbrojeniowa i zbrojenie wylewki, w sumie wylane zostało 6 m3 betonu. Później wymurowano ścianki i wykonano schody do pomieszczeń za samochodami. Wykonane zostało niezależne odwodnienie z rynien i odwodnienie spod remizy. Z placu przed remizą wykopana i wywieziona została ziemia, na wjazd nawieziony siuter. Przed zimą wykonana została krata przejazdowa oraz ocieplona brama.

W pracach tych uczestniczyli m.in:

Lp.

Andrzej Waksmundzki

Łukasz Koterba

Krzysztof Waksmundzki

Serdecznie dziękuję wszystkim wymienionym, przepraszam, jeśli kogoś pominąłem.

Dziękuję też Wójtowi za doglądanie prac i dobre słowo.

Chciałbym w tym miejscu szczególnie podziękować także tym, którzy oprócz pracy, dołożyli materiały, użyczyli swoje maszyny, narzędzia i umiejętności, bez których to prace te albo w ogóle by się nie udały albo trwały by dwa razy dłużej.

Byli to:

Maciej Koterba, który dał narzędzia, stal na zbrojenie wylewki i belki, oraz kierował najcięższymi pracami przy zbrojeniu i betonowaniu.

Jan Dyda, który przekazał rury na przejazd i obsługiwał koparkę, żeby nie powiedzieć że wyczyniał na niej cuda.

Józef Dudka, który załatwił narzędzia do kucia i cięcia wylewki,

Bogdan Gabryś, który traktorem wywoził ziemię z wykopu.

Andrzej Tkacz– który użyczył koparki, który ofiarował także cement, 5 ton tłucznia,2 tony piasku i auto siutru na podjazd.

Andrzej Waksmundzki, który użyczył koparki, betoniarki, paliwo,  wykonał odwodnienie na placu i pod wylewką, który przekazał materiały na to odwodnienie, m.in 78 metrów rury drenarskiej i rur do odwodnienia.

Sąsiadów chciałbym przeprosić za huk do późnych godzin nocnych, dziękuję za cierpliwość i zrozumienie. Państwu Gabrysiom dziękuję za doglądanie samochodów, które przez miesiąc stały na ich posesji.

Poprzedni rok to rok miłych niespodzianek, jedna z nich czekała nas pod koniec roku kiedy to Urząd Gminy podarował nam dwie ciężarówki drzewa, dziękujemy.

Za cięcie tego drewna przez cały dzień, własnymi piłami, zalanych własnym paliwem dziękuję Bogdanowi Chrobakowi i Józefowi Chrobakowi.  Dziękuję także tym, którzy to drewno rąbali i układali, a byli to: Marek Dyda, Dorota Dyda, Władysław Koterba, Piotr Błażusiak, Dawid Knutelski i szczególnie Łukasz Koterba, który przywiózł szczyparkę.

Tydzień temu znowu odwiedził nas Św. Mikołaj. Ofiarodawca który prosił o anonimowość zakupił dla nas 2 kubiki suchego buka. Napomknę tylko że rok temu zrobił dla nas drzwi wejściowe do remizy. Dziękujemy.

Szczególne podziękowania należą się także kobietom, które przy rozmaitych okazjach nam pomagały. Szczególnie przy organizacji dochodowych zabaw tanecznych.

Za pracę przy kwietniowej zabawie dziękuję:

Marii Waksmundzkiej i szczególnie Teresie Chrobak za pracę w kuchni przez całą noc. Dziękuję również organizatorom tej zabawy tj: Michałowi Waksmundzkiemu, Piotrowi Błażusiakowi i Arturowi Wolskiemu, zaś Jarosławowi Stróżczykowi za obsługiwanie sprzętu grającego. Dziękuję także zespołowi Białopotocanie za uświetnienie swoim występem tej zabawy.

Z kolei za pracę przy listopadowej zabawie dziękuję: Agnieszce Koterbie głównej pomysłodawczyni i organizatorce, Natalii Chrobak za kelnerowanie i sprzedaż biletów, Marii Waksmundzkiej, Krystynie Koterbie za przygotowanie jak zwykle smacznego jedzenia i niezawodnej Teresie Chrobak za pracę w kuchni do rana.

Dziękuję także Dorocie Wolskiej, Marceli Koterbie i Iwonie Knutelskiej za pomoc przy myciu i sprzątaniu remizy po tych zabawach.

Nie mogę w tym miejscu zapomnieć także o podziękowaniach dla Renaty i Bogdana Gabrysiów za zasponsorowanie wielu produktów użytych w kuchni na każdych organizowanych przez nas imprezach czy także dzisiejszym zebraniu.

W kwietniu na nocleg w naszej remizie zatrzymali się studenci zrzeszeni w PTTK Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie. Zorganizowaliśmy dla nich także obserwacje astronomiczne, Dziękuję Grzegorzowi Mszanikowi, który wywiózł teleskop na Zapotocze.

W grudniu zaś, nocowało w naszej remizie około 60 osób ze Studenckiego Klubu Turystycznego Politechniki Gdańskiej. Dziękuję przy okazji Rafałowi Ciesielce za wynajem sali w ciągu roku.

Z zabaw dochodowych uzbieraliśmy łącznie 2000 zł, a z dwóch noclegów uzyskaliśmy aż 1700 zł. Remont pomieszczeń wykonany w ubiegłych latach, szczególnie łazienek zaczyna pomału procentować. Jak widać, nie tylko wyciągamy rękę po pieniądze, ale także sami staramy się podreperować nasz budżet.

Za zarobione pieniądze zakupiliśmy m.in. 15 mundurków dla chłopców z MDP.  Zamówił i odebrał je w Nowym Sączu Krzysztof Dyda, dziękuję Krzyśkowi, który generalnie załatwia wszystkie formalności w biurze  ZOSP w Nowym Sączu. Dziękuję także Władysławowi Ciesielskiemu za wykonanie solidnych pasów ze skóry do wszystkich zakupionych mundurków.

Dalej dbamy o kulturę fizyczną. Kilkunastu z nas, włącznie z członkami MDP w okresie letnim gra w piłkę nożną na boisku sportowym przy Szkole Podstawowej w Krościenku, a w zimie na hali Gimnazjum.

Dziękuję Maciejowi Koterbie, Józefowi Dudka, Jarosławowi Stróżczykowi oraz Rafałowi Ciesielce za roznoszenie kalendarzy strażackich, a Wam drodzy druhowie i wszystkim członkom wspierającym dziękuję za życzliwe przyjęcie i szczodre datki.

Dziękujemy, także za przekazywanie swojego 1% podatku od dochodu, na rzecz naszego Stowarzyszenia. Za wpłaty z tego tytułu za rok 2011, otrzymaliśmy aż 400 zł.

Prowadzimy dalej działalność informacyjną i prewencyjną. Głównie przez nasze strony internetowe. W 2012 roku mieliśmy na nich prawie 100 tysięcy wizyt. Dzięki tej popularności w Internecie, Centrum Promocji Informatyki z Warszawy, także tego roku zwróciło się do nas z prośbą o objęcie patronatem medialnym, seminarium z cyklu ZARZĄDZANIE KRYZYSOWE I RATOWNICTWO, tym razem było to seminarium pn. "SYSTEMY INFORMATYCZNE WSPOMAGAJĄCE OCHRONĘ PRZECIWPOWODZIOWĄ".

Jak już wspomniałem na poprzednim zebraniu w 2011 roku złożyliśmy za pośrednictwem LGD „Gorce Pieniny” wniosek o przyznanie pomocy z funduszy unijnym, a dokładnie z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach tzw. „Małych Projektów”.

Naszym zamiarem było napisanie wniosku inwestycyjnego np. na remont remizy. Niestety aby nasz wniosek został wybrany do finansowania musiał uzyskać odpowiednią ilość punktów i przede wszystkim musiał być zgodny z LSR. Okazało się zaś że w ramach LSR wniosku na remont nie można napisać, a np. adaptacja górnego piętra na pokoje byłaby nie możliwa do zrealizowania przez nas, z tego względu że każdy projekt należy najpierw sfinansować, a pieniądze zostają zwracane dopiero na zakończenie operacji. W ramach projektu który my realizujemy, do lipca 2013 roku, odbędą się cztery warsztaty astronomiczne dla jednej grupy oraz po cztery warsztaty z modelarstwa lotniczego i kosmicznego dla dwóch grup. W sumie odbędzie się 54 h zajęć edukacyjnych i rekreacyjnych dla 26 osób. Zajęcia podzielone zostały na dwie części, pierwsza część to prelekcja edukacyjna z wykorzystaniem sprzętu multimedialnego, druga część – praktyczna to obserwacje przy użyciu teleskopu astronomicznego lub budowa modeli. W lipcu na zakończenie projektu zorganizowana zostanie impreza podsumowująca na której m.in uczestnicy warsztatów zaprezentują wykonane przez siebie modele szybowców, rakiet kosmicznych i balonów na ogrzane powietrze. W ramach projektu wykonana zostanie także strona internetowa, która będzie promowała walory przyrodnicze regionu Pienin i Gorców pod względem rozwoju turystyki, szczególnie podkreślone zostaną walory rekreacyjne, głownie w uprawianiu modelarstwa lotniczego i kosmicznego oraz obserwacji astronomicznych.

Temat projektu rozpoczął się 24.08.2011 r, kiedy to zostaliśmy zaproszeni do Urzędu Gminy na spotkanie informacyjne organizowane przez LGD Gorce - Pieniny. Na spotkaniu, przedstawione zostały nam możliwości uzyskania dofinansowania na różnego typu działania zgodne z tzw. Lokalną Strategią Rozwoju.

26.08.2011 w biurze LGD uzyskałem bardziej szczegółowe informacje w sprawie m.in. wymogów formalnych.  Okazało się, że, aby móc złożyć jakikolwiek wniosek o wsparcie z funduszy unijnych, musimy uzyskać specjalny numer beneficjenta. W tym celu 2 września 2011 roku udałem się do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Czarnym Dunajcu po wpis do ewidencji producentów i nadanie numeru identyfikacyjnego.

We wrześniu i październiku pisaliśmy wniosek o przyznanie pomocy. Oprócz opisu, co chcemy zrobić i na co pozyskać pieniądze, musieliśmy mieć na uwadze, że wnioski będą oceniane. Żeby dobrze to zrobić 06.09, 18.10, 26.10 oraz 04.11.2011 konsultowałem nasz wniosek w biurze LGD w Krościenku. W październiku złożyliśmy też wniosek o przyjęcie nas do Lokalnej Grupy Działania „Gorce - Pieniny”.  25 października 2011 r podpisaliśmy także porozumienie partnerskie w sprawie projektu z OSP Hałuszowa.

27 listopada otrzymaliśmy z LGD Gorce Pieniny informację, że nasz wniosek jest zgodny z celami LSR i kryteriami wyboru operacji przez LGD. Nasz wniosek został wybrany w grudniu 2011 r do finansowania, a następnie został wysłany do Urzędu Marszałkowskiego w Krakowie w celu dalszej weryfikacji.

23 lutego 2012 otrzymaliśmy pismo z UM wzywające nas do złożenia wyjaśnień do kilku obszarów naszego wniosku.

Po napisaniu wyjaśnień i kilkukrotnych konsultacjach w biurze LGD wysłaliśmy do UM odpowiedź.

W międzyczasie 10 lipca 2012 r z ramienia naszego Stowarzyszenia uczestniczyłem w szkoleniu zorganizowanym przez LGD Gorce – Pieniny nt. wypełniania wniosków o przyznanie pomocy z funduszy unijnych.

27 lipca otrzymaliśmy informację, że nas wniosek został przez Departament Funduszy Unijnych Urzędu Marszałkowskiego rozpatrzony pozytywnie.  Zostaliśmy zaproszeni do podpisania umowy przyznania pomocy finansowej.

7 sierpnia w Urzędzie Marszałkowskim w Krakowie podpisałem w imieniu naszego Stowarzyszenia Umowę przyznania pomocy.

22 sierpnia wystąpiliśmy z prośbą do UM o aneksowanie umowy, a dokładnie o przesunięcie terminu złożenia wniosku o płatność na sierpień 2013 r.

Przedstawię teraz krótko plan finansowy projektu. Cały projekt opiewa na kwotę prawie 17 tys. zł.  Unia refunduje 70% dokładnie 12 965 zł, my musimy dać pozostałe 30% tj. 3 878 zł. Te 30% naszego wkładu to praca świadczona przez nas nieodpłatnie. Zobowiązaliśmy się umową do dania 210 h pracy, które dają dokładnie te 3878 zł. Do tych godzin należeć będzie m.in. rekrutacja i organizacja warsztatów, organizacja imprezy podsumowującej, zamówienia, zakupy, projektowanie i zlecenie druku plakatów, praca administracyjna związana z realizacją projektu, wypełnianie treścią strony internetowej.

Jak już wspomniałem wcześniej, projekt najpierw trzeba sfinansować, dopiero na koniec UM zwróci nam pieniądze. Jak nie trudno się domyślić takiej kwoty nie mieliśmy, dlatego byliśmy zmuszeni do wzięcia w Banku Spółdzielczym w Krościenku kredytu hipotecznego na kwotę 12 965 zł.  Chciałbym w tym miejscu podziękować Damianowi Dyda, który pomógł nam załatwić formalności w Urzędzie Skarbowym, ale najbardziej naszemu skarbnikowi Jarosławowi Stróżczykowi, który załatwiał wszystkie formalności związane z uzyskaniem tego kredytu. Przy okazji  Jarkowi dziękuję też za wykonywane w remizie prace elektryczne i montażowe m.in. za podłączenie kompresora do Stara, zamontowanie modulatora i belki sygnalizacyjnej w Land Roverze, za rozprowadzenie okablowania i montaż projektora i ekranu.

Jak już dowiedzieliśmy się że nasz wniosek jest zaakceptowany, mogliśmy przystąpić do realizacji projektu. Żeby ta realizacja przebiegała właściwie, opracowaliśmy najpierw harmonogram projektu, według którego realizujemy poszczególne działania. Do tej pory wykonane zostało:

- we wrześniu - opracowanie regulaminu projektu, w tym warunków  rekrutacji i oświadczenia o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych uczestników,

- w październiku - opracowanie formularza zgłoszeniowego,

- wrzesień/październik - projekt i druk plakatu rekrutacyjnego,

- listopad/grudzień - przeprowadzona została rekrutacja uczestników

- w grudniu - zakupy sprzętu do prelekcji edukacyjnych, sprzętu do warsztatów modelarskich i  zakup materiałów do warsztatów astronomicznych.

W styczniu przeprowadzone zostały pierwsze zajęcia modelarskie i pierwsze astronomiczne. Dziękuję Łukaszowi i Piotrkowi za pomoc w ich przeprowadzeniu.

Do przeprowadzenia zostały jeszcze po 3 zajęcia dla poszczególnych grup.

W zeszłym roku wystartowaliśmy w konkursie na najlepszą jednostkę województwa. W tym celu wykonaliśmy opracowanie w którym zawarliśmy wszystko czym możemy się pochwalić w naszej działalności z ostatnich paru lat. Nazbierało się tego kilkadziesiąt stron. W powiecie zajęliśmy 2 miejsce, niestety tylko pierwsze przechodziło dalej.

Dziękuję wszystkim za okazaną życzliwość, dziękuję za ogrom bezinteresownej i społecznej pracy, Dziękuję wszystkim ofiarodawcom za wsparcie finansowe i materialne, w ogóle za wszelką pomoc, która została udzielona przez cały rok.

Naszym rodzinom dziękujemy za wyrozumiałość i przepraszamy że czasami przez pracę na rzecz naszego Stowarzyszenia zaniedbywaliśmy obowiązki domowe i rodzinne. Od razu prosimy o wyrozumiałość na przyszłość.

Dziękuję za wsparcie Wójtowi Gminy panu Stanisławowi Gawędzie

Dziękuję panu Januszowi Piwoniemu prezesowi ZOG ZOSP RP.

Dziękuję panu Piotrowi Olesiowi Komendantowi Gminnemu

Dziękuję Przewodniczącemu Rady Gminy Wiesławowi Kwiatkowi.

Dziękuję naszemu radnemu Andrzejowi Majkrzakowi

Dziękuję pani sołtys Iwonie Knutelskiej

Dziękuję za współpracę Komendzie Powiatowej PSP w Nowym Targu

Dziękuję Zarządowi Oddziału Powiatowego ZOSP RP w Nowym Targu

Dziękuję Komisji Rewizyjnej i Zarządowi za pracę.

Na koniec najgoręcej dziękuję Wam drogie druhny i druhowie.

Krzysztof Waksmundzki

Prezes OSP Kąty